Д-р Неделчева

- Интервю относно грижата за кожата през зимата

Ниските температури през зимата са  също толкова вредни, колкото и УВ-лъчението през лятото.
Температура под -5 градуса е критична за кожата

През зимата кожата иска богато хидратиране, казва д-р Милена НЕДЕЛЧЕВА, специалист-дерматолог

– Д-р Неделчева, изисква ли кожата специални грижи през студените зимни дни?
– Вследствие на студа и ако не е хидратирана, кожата през зимата става суха, започва да се бели, да изглежда сбръчкана и да губи тургора си. Може да се стигне до студови алергии, които са много неприятни, със синьо-лилави петна. Предразположените към тях изискват по-специални дерматологични грижи, от специалист. Наблюдава се и при хора, на които работата изисква продължителен престой навън. Симптоматиката е посиняване на пръстите на ръцете и образуване на сини възли, които са много болезнени. Кожата на лицето става на червени петна, които също са болезнени. Критичната температура за кожата е минус 5 градуса. Освен това ниските температури се отразяват пагубно на лицето – то започва видимо да старее.

За да е в добър тонус и защитена от атмосферни условия, кожата изисква хидратиращи козметични продукти. Кремовете трябва да са с пенетрация в дълбочина. Грижата през зимата е засилена, както трябва и да е през горещите летни дни, но и доста различна. Добре е да се посещават и козметични салони за т. нар. парафинови процедури, които също хидратират. В нашия козметичен салон предлагаме такива парафинови процедури. Учудващо на фона на толкова много нововъведения, парафинът си остава класика.
Актуални са т.нар алгидни маски за лице, както и безиглената мезотерапия. Тази процедура е изключително подходяща за мощно хидратиране на кожата както лятото, така и зимата.
Не трябва да забравяме и специалната грижа за устните – изключително чуствителна зона на лицето. Препоръчвам използването на специални балсами за устни – например Eucerin,Bioderma, при много тежки случаи трябва да се направи лечение със специален медицински продукт. Напукването на устните може да се задълбочи и да се достигне дори до рагади, хейлит и вторична инфекция с бактерии, което не само е съпроводено с болка и дискмомфорт, но може да доведе и до сериозни системни последици. При персистиращи инфекции и напукване на устните трябва да се търсят и системни проблеми, при което трябва да се работи и с други колеги-специалисти като ендокринолози, хирурзи и гастро-ентеролози.

5-plasmaКакто винаги съм казвала : „И най-добрият крем не може да замести иглата“. Моите пациенти знаят колко много обичам процедурите МЕЗОТЕРАПИЯ (различни коктейли от вещества,които се вкарват чрез тънка игла в кожата) и ПЛАЗМОтерапия (собствена плазма на пациента). За мен тези процедури са рутина и съм имала възможността да наблюдавам ефекта върху стотици пациенти. И самите пациенти са доволни – резултатите са факт. А когато се съчетаят такъв тип процедури с подходяща ежедневна козметика , прекрасният ефект е неизбежен.
**Повече за тези процедури можете да прочетете
тук:
ПЛАЗМОтерапия + МЕЗОтерапия- за лице, за коса + Терапии от козметичното ни студио

 

16174776_670412379798152_3728025741900364955_n

– Наскоро бяхте на форум на дерматолозите в Санкт Петербург, а преди 2 години и в Москва … Рускините продължават ли да са сред най-поддържаните жени? Хитът там?

– Категорично да!Руската школа бе в изолация дълги години. Тук се популяризира европейска и американска школа и това, което чух и видях в Москва през 2016-та,както и посещението на конгреса в Санкт Петербург тази година(2018-та), ми обърна представите за грижи за кожата. Те са голяма страна, голям пазар и имат много повече опит. В Европа се продават продукти по ISO, докато там има и корейски. И азиатският пазар е много застъпен. Смея да кажа, че са много напред. Видях неща в сферата на естетичната дерматология, които не съм виждала другаде (д-р М. Неделчева не пропуска световен форум – б.а.). Бих посочила например т. нар. PDO-конци, полидиоксанон. Това са фейс-лифтингови конци с две рамена , с които се постига невероятен фейс лифтинг. Руснаците използват филъри, които нашата медицина е отричала, при това имат дългогодишен прекрасен опит. Това, което видях при тях и вече разбирам, че се появява и в ЕС, е и животинския колаген – биопрепарат, отричан в Европа, с мотив, че може да предизвика алергия. Те го предлагат със специална проба, която се слага в горната част на лакътя. Този колаген може би скоро ще се появи и на нашия пазар но те вече имат над 10-годишен, зашеметяващ опит. Ще видим, аз обичам новостите, така че ще следя развитието на този продукт. Така преди време ме впечатлиха и фейслифтинг конците, които въпреки уплахата , вече владея на ниво мастер-тренер.

– Пътували сте много. Впечатлението Ви за жените по света и българката?

– Западноевропейките като цяло са небрежни към външния си вид. Както по отношение на кожата, косата, така и по отношение на дрехите. Обяснението за мен е в стандарта на живот – те са задоволени, всичко им е сигурно. Другаде добрият външен вид представя, продава по-добре. В Америка е същото – повечето американки са дебели и неподдържани. Разбира се, навсякъде има и изключения. А българката е една от най-красивите жени в света. Ако тръгнете по улиците сега, ще видите поне пет красиви жени. Така е и в Москва, и Санкт Петербург – всяка втора е манекенка – висока, стройна, с дълги крака, поддържана, с перфектен маникюр, красива коса и прекрасна естетична грижа. Подходящата антиейдж грижа е за сравнително суетни жени, жени, които цял живот са се грижили за външния си вид. Въпреки че наблюдавам тенденция много прекрасни, работещи жени,които не са от категорията на суетните, които през живота си рядко са слагали грим, рядко са ходили на козметик и т.н, след възрастта на 40-45 години да се вдъхновят да направят подарък за СЕБЕ СИ, лично за себе си. Не за децата си, не за мъжа си, не за приятелите си- подарък за себе си. Това е вдъхновяващо. В крайна сметка единственото сигурно нещо,което имаме, то това сме ние- нашето тяло, нашия дух, и трябва да се грижим за тях.

 

– Новостите в борбата с годините?

– Най-новото е фейс лифтинг със златни конци – мезоконци с продължителен лифт ефект. Това са фини мезоконци с 24-каратово злато, смесено с полидиоксанон и еластин– външно тяло, което дразни клетките и ги стимулира да произвеждат колаген. Резултатът е отличен и продължава 2-3 години. Не е скъпа процедура. Има и нови апаратни методики, които влияят с помощта на Led-светлина. В моя кабинет най-новото е Led-светлина апарат – слушалка, която излъчва червена светлина от видимата част на спектъра – една елегантна козметична процедура против бръчки.
Най-големият хит , скойто имам и вече доста натрупан опит са конусните конци СулуетСофт- вече съм работила с много пациентки, фейслифтингът с конци е уникална процедура, както вече споменах и по-горе.
Повече за процедурите относно фейслифтинга с конци  можете да прочетете тук: ФЕЙСЛИФТИНГ конци- информация и галерия
Една новост, която в нашия център практикуваме от около 2 години, е ултразвуковото подмладяване (HiFu). От 1 година ми прави впечатление, че на конгреси все повече се говори за него – вече има натрупани резултати, има доволни пациенти, а огромно предимство е, че е безболезнено, а много пациентки се страхуват от игли.
Процедурата е сравнително скъпа, понеже апаратът е много скъп, както и консуматува му. Но сме се постарали да предложим най-ниската възможна цена за територията на Стара Загора все пак.
Повече за ултразвуковото подмладяване можете да прочетете тук Ултразвуково подмладяване HiFu

 

– Кfacalifteолко години могат да свалят от лицето грижите и поддръжката?

– При адекватни грижи и комбинирана терапия – 20-25 години. Имам такива случаи – жени на 65 г., за които никой не би казал, че са на повече от 40-45 одини. Но са нужни ежедневни грижи – вкъщи или в салон, и дисциплина. Най-елементарното, което всяка жена трябва да прави за себе си, е ежедневно да почиства лицето сутрин и вечер, да поставя околоочен контур, серум и крем, съобразени с възрастта. Да се използват маски за лице. Аз лично през сутрин си правя маска за суха кожа, на БАН.Препоръчвам ги, много сполучливи серии са и са лесно достъпни чисто финансово и още повече са българско производство, а то се е доказало през годините,че е много сполучливо и качествено. Грижата започва още от ранните 25 години – ежедневно хидратиране с кремове, маски, почиствания на лице …

 

– Кои процедури са препоръчителни за кожата през зимата?co2-gj

– През зимата е време за химически и лазерен пилинг. Сега им е сезонът, защото след това водят до пигментации, белези и пр.Прекрасни резултати се постигат чрез лазерно подмладяване с фракселен пилинг.

Безспорно зимата е сезонът на пилинга.
Какъв пилинг обаче ( дали карбонов, дали лазерен фракселен, дали химичен е много индивидуално, за да кажа какъв е подходящ трябва да видя лицето на пациента на живо. Много е модерно да се пращат снимки по интернет, но така не можеш да консултираш- всъщност можеш, но не е професионално , не е качествено, а и с модерните програми, които се използват, не можеш да познаеш човека в действителност. Затова отказвам да консултирам онлайн.

Процедури като мезотерапия, плазмотерапия, хиалуронови буустери могат да се правят целогодишно – само да не забравяме,че поне 14 дена след процедурите не трябва да влизате в сауни, парни бани, солариуми и др.

 

Базовото интервю от 2016та е направено от Дима Тонева, за в-к “Бизнес поща“
http://www.nbp.bg/nbp/z04dt-ne-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%85%D0%B8%D0%B4%D1%80/

 

3 comments to - Интервю относно грижата за кожата през зимата

 • Пепи  says:

  Супер си, доктор Неделчева! Обичам те много!

 • П. Р  says:

  Супер доктор си ти! Благодаря за всичко! Бъди здрава ❤️❤️❤️❤️
  Пепа Рачева, твоя дългогодишна пациентка

  • drnedelcheva  says:

   Пепи, много ти благодарим за отзива! <3

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>